Nuläget och bra reportage i Dagens Arbete

Häromdagen talade jag i telefon med en av tjejerna som vårdas på rättspsyk. Hon är fortfarande tonåring men har redan tillbringat ett och ett halvt år på rättspsyk, på en avdelning där ”de flesta är mördare typ”. Än så länge är det ingenting som talar för att hon snart skulle få komma därifrån.  Det känns emellanåt tröstlöst (och jag kan bara ana hur tröstlöst det måste kännas för henne!), men med några månaders distans till bokutgivningen har det ändå börjat bli lättare att förhålla sig till hopp- och tröstlösheten. Vi har börjat blicka åt andra håll, arbeta på andra sätt. Även om inte boken lett till den livliga debatt som vi hade hoppats på, som efter Caremaskandalen eller efter Anna Odells konstprojekt (för ja, det hade varit bättre med en polariserad och kritisk debatt än ingen alls), så kan vi se att boken har nått ut och påverkat på andra sätt. Just nu arbetar till exempel både jag och Thérèse med den nationella satsning på kunskapsutveckling kring självskadebeteende som regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) beslutade om i höstas. Dessutom beslutade regeringen nyligen om att avsätta 50 miljoner kronor för att stärka tillsynen över psykiatrin, bland annat användningen av olagliga tvångsåtgärder. Flera signaler har skickats till oss om att boken och vårt arbete med kvinnorna inom rättspsykiatrin har varit en av pusselbitarna som lett fram till dessa satsningar, vilket känns oerhört bra.

Andra saker som gör mig glad är de mejl vi får med jämna mellanrum, bland annat från studenter som har valt att skriva uppsatser och PM om problemen som beskrivs i boken. Det kan handla om huruvida det är förenligt med de konventioner om mänskliga rättigheter som finns att behandla patienter med de metoder som man använde i Sundsvall, om könsaspekten eller om det är juridiskt försvarbart att vårda personer som inte är dömda för något brott på rättspsyk. Det är inspirerande att få ta del av studenternas tankar, och det ger mig hopp om framtiden. Jag hoppas att dessa duktiga studenter kommer att fortsätta engagera sig i de allra mest utsatta, i frågor som inte nödvändigtvis väcker allmänt intresse men där vakna och kritiska blickar behövs, och att de vågar fortsätta att lyfta viktiga frågor även om det är obekvämt för dem som sitter på makten.
Sist men inte minst kan vi nu glädjas åt många kraftfulla texter om boken och bokens tema, framför allt skrivna av journalister och recensenter. Många av dem har läst boken utan så mycket förkunskap om psykiatrins slutna värld, därför är det särskilt ”glädjande” att läsa hur de berörs och förskräcks av det som berättas. Det får oss att känna att en del av vårt syfte är uppnått; att ha gläntat på dörrarna till en värld som alltför få känner till. Någonstans tänker jag att det kanske är den allra viktigaste gruppen att nå: de som inte redan vet. Jag ser själv inte Slutstation rättspsyk främst som en bok om psykiatri, utan som en samhällsdebattbok om vård, rättssäkerhet och ödet för en liten grupp mycket utsatta unga människor i dag. Något som inte enbart borde engagera dem med ett brinnande psykiatriintresse. Om några månader hoppas vi att boken finns tillgänglig i pocket, och då kanske vi kan nå ännu fler nya läsare som inte visste att människor kan behandlas på detta vis i Sverige.

Med detta sagt vill jag uppmana er att läsa en lysande reflektion av Anna Tiberg i Dagens arbete, om Anna Odell, Lisbeth Salander och kvinnorna på rättspsyk:

”Flickor som skadar sig själva behandlas som brottslingar. Hotas eller spänns fast tills de slutat fantisera. I konsten, i filmen, i boken försöker de berätta. Men vem tror på den som är sjuk?”

Annonser
Det här inlägget postades i Boken, Media. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s