Ännu en gång konstateras tvångshandskarna vara olagliga

Vi har tidigare skrivit att sex varningar har delats ut till läkare vid rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall, för att de bland annat använt tvångshandskar på patienter med självskadebeteende, och isolerat dem på otillräckliga eller olagliga grunder. En av dessa varningar har överklagats till förvaltningsrätten i Stockholm som nu har meddelat dom.  Förvaltningsrätten fastställer varningen som HSAN fastslagit och konstaterar bland annat följande:

”När det gäller användningen av låsta handskar – skyddshandskar – är detta inte en tillåten åtgärd inom vården. Sådana får alltså inte användas. […] Det kan enligt förvaltningsrättens mening inte finnas eller ha funnits något egentligt utrymme för personal inom vården som getts befogenhet och förtroendet att besluta om tvångsåtgärder att hävda en annan tolkning.”

”Förvaltningsrätten finner det vidare klarlagt att handskarna har använts som ett led i vård och behandling och även förvaltningsrätten får i likhet med [HSAN] genom dokumentationen – tex. de föreliggande ”kontrakten” – intrycket att handskarna har använts som repressiv åtgärd.”

Läkaren, precis som kliniken han arbetar vid, hävdar fortfarande att de inte gjort något fel. De har inte, och kommer med all sannolikhet inte att be någon av de drabbade patienterna om ursäkt för den vanvård de utsatts för. Därför blir ett domslut som detta särskilt viktigt – det blir en visande upprättelse som kvinnorna så innerligt behöver.

Annonser
Det här inlägget postades i Rättsprocesserna. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s