Sluta skicka patienter med självskadebeteende till rättspsyk

I boken berättar vi att vår granskning pekar på att region Skåne är det landsting i Sverige som skickar flest patienter med självskadebeteende för vård inom rättspsykiatrin, trots att de inte dömts för brott. Därför är det särskilt glädjande att läsa om region Skånes satsningar på just de här patienterna.

Region Skåne har beslutat att satsa särskilt på patienter med självskadebeteende, något vi skrivit om tidigare. Arbetet sker dels som en del av ett nationellt samarbete mellan Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), men också som ett lokalt initiativ där regionen satsar 10 miljoner kronor på självskadebeteende.

Idag skickade Region Skåne ut ett pressmeddelande om sin nya satsning, som finns att läsa här. Nyheten spreds snabbt, och under eftermiddagen sändes en intervju med psykiatrins förvaltningschef P-O Sjöblom i P4 Malmöhus. Där berättas det att de patienter som mår allra sämst framför allt vårdas på rättspyk i Växjö, men att det snart ska slut på det. P-O Sjöblom säger:

”- Jag ser att inom något år måste vi ha utvecklat bra strukturer och bra verksamhet på hemmaplan, så att vi inte behöver skicka fler.”

Jag vågar personligen inte sätta allt för stort hopp till denna satsning eller till Sjöbloms löfte, men: det är mycket positivt att regionen själva inser att en förändring behöver till, att de satsar pengar i projektet, att de har mål och ambitioner. Det är en god utgångspunkt!

/ Thérèse

Annonser
Det här inlägget postades i Rättspsyk, Självskadebeteende, Uncategorized, Vård. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sluta skicka patienter med självskadebeteende till rättspsyk

  1. helena skriver:

    Äntligen händer ngt positivt! Hoppas att kunskapen skall öka, rädslorna minska och att pengarna hamnar på rätt ställe! Detta är ett ämne som många blundar för, det måste ändras!
    /mamma i Skåne

  2. anja skriver:

    dina inlägg var nog det bästa jag läst på länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s