Kritik mot rättspsykiatrin i Öjebyn

I november berättade vi om Camilla som vårdas på rättspsykiatriska kliniken i Öjebyn (läs det inlägget här). Camilla flyttades dig dagen efter sin artonårsdag, och har nu vårdats på kliniken ett drygt år, och i sin blogg skriver hon hur situationen blir allt värre. Härom dagen berättade hon att Socialstyrelsen riktat kritik mot den vård hon får på rättspsyk. Idag har Piteå-Tidningen publicerat ett par artiklar om hennes situation och om Socialstyrelsens kritik:

 • Patienten har ingen vårdplan i enlighet med LPT, Lag om psykiatrisk tvångsvård.
 • Det är oklart vilken medicinering som skett och utvärderingen av den är svår att följa.
 • Det finns ingen terapeut som behärskar behandlingsmetoderna DBT eller KBT. Istället används teckenekonomi vars behandlingseffekter vid självskadebeteende inte är kartlagda via forskning.

I beslutet diskuteras även att Camilla tvingats sova i en bältessäng, och att namnet länsgemensam psykiatri kan verka missvisande när det främst handlar om rättspsykiatrisk vård.

Det är flera personer som anmält Camillas vistelse i Öjebyn, och ärendegången är ny för både mig och Sofia (vi har dock inte gjort någon anmälan i detta ärende). Den kritik som nu riktas mot Öjebyn är nämligen bara vara preliminär: chefsöverläkare Per-Axel Karlsson har till den 2 februari på sig att besvara Socialstyrelsens kritik. Till Piteå-Tidningen säger han att vissa saker kan rättas till, men att han förväntar sig att kritiken mot kliniken kommer att finnas kvar i det slutgiltiga beslutet.

I Socialstyrelsens kritik diskuteras vikten av god vård, och jag har mycket svårt att se hur den vård som Camilla får i Öjebyn kan uppfylla kraven på god vård. Vi kan bara hoppas att Socialstyrelsen i det definitiva beslutet riktar skarp kritik mot Öjebyn, och att kliniken också tar till sig av kritiken. Det är inte på rättspsyk Camilla hör hemma.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Kritik mot rättspsykiatrin i Öjebyn

 1. Fredrik Hansson skriver:

  Har du läst P-A Karlsson kommentar i dagens PT om kritiken från socalstyrelsens? Han säger bl.a. ”att Camilla visst har en vårdplan, måste vara socialstyrelsen som missat de” (inte exakt dom orden). Hoppas någon synar hans bluff(som jag tror de är). Sen även att Socialstyrelsen inte är experter på området. I mina öron låter de som att han menar att man inte kan lita på Socialstyrelsen. De får mig att dra slutsatsen att om inte jag kan lita på att socialstyrelsen vet vad dom gör så innebär de för mig att tvångsvård inte borde få förekomma. De viktigaste för mig när de gäller tvångsvård är ju att de finns en myndighet som ser till så att tvångsvården följer ”Lagen”. Ja, jag är arg. Tvivlar på att socialstyrelsen faktiskt kan göra något åt de som sker. Att människor spärras in likt ett djur. Där de enda viktiga är att dom överlever.

 2. Fredrik Hansson skriver:

  Tror de kan vara värt att läsa en artikel P-A Karlsson skrivit men även kommentaren till den som finns längst ner på sidan: http://www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php?articleId=7150

 3. Fredrik Hansson skriver:

  Funderat lite på de P-A skriver i den där artikeln. Jag tolkar han som att så länge patienten inte har insikt om sina problem så tycker han att han har rätt att tvångsvårda patienten även om de inte finns någon akut fara för personens liv. Vet inte om de är bara jag som tolkar de så.

 4. Ping: Om Camilla i Aftonbladet |

 5. Ping: Mer om Camilla och Slutstation rättpsyk i Aftonbladet |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s