Samlade recensioner

Nedan följer korta utdrag och länkar till samtliga recensioner av Slutstation rättspsyk mellan 2011-12-01 och 2011-12-22:

”I den svenska sjukvården låser man in unga kvinnor med allvarliga livshotande sjukdomar tillsammans med mördare, våldtäktsmän och andra våldsmän med allvarliga psykiska störningar. Rent instinktivt känner säkert de allra flesta av oss att det knappast kan vara en helt bra lösning. Efter att ha läst Sofia Åkermans och Thérèse Erikssons bok får man klart för sig att detta är fel och förödande på fler nivåer än det uppenbara”, skriver Lotta Wendel för Helsingbors Dagblad i en särskilt läsvärd recension.

”Berättelserna om flickorna och kvinnorna gör mig förtvivlad – och rasande över hur samhället svikit”, skriver Maria Elisson för Nerikes Allehanda.

”I Slutstation rättspsyk visar Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson på de stora brister i det svenska vårdsystemet som gör att dessa unga kvinnor straffas för sina problem likt olydiga hundar eller trotsiga småbarn”,  skriver Karin Andersson för Upsala Nya Tidning.

”Genom starka vittnesmål från patienter och gedigen research blottar de en verklighet man inte tror är sann”, skriver Cecilia Köljing  för Borås Tidning.

”Slutstation rättspsyk är ett ovanligt sakligt debattinlägg om vad som kan hända när den vanliga psykiatrin misslyckas med sitt uppdrag och Socialstyrelsens tillsyn brister. Myndigheten bör nu göra allt för att stoppa att fler självskadande tjejer hamnar på rättspsyk”,  skriver Clara Fahlman Bergström  för VLT (recensionen finns tyvärr inte på nätet).

”Det finns tillfällen när tvångsvård inte går att undvika. Svår anorexia, som kräver tvångsmatning, livs­hotande depressioner och psykoser där tvångsomhändertagande blir det enda sättet att rädda liv. Åkermans och Erikssons bok handlar inte om detta utan om behandlingar som i stora stycken är olagliga. Det handlar om en sluten, nästan okänd, rättslös värld som vi måste känna till och ifrågasätta”, skriver Malin Lindroth för Göteborgs-Posten.

”De är ingen massa, de rättslösa kvinnorna på rättsspyk. Men berättelsen om deras öde säger väldigt mycket om vår tids inställning till den jobbiga, gränslösa kvinnan. Då och då blir hon modern i kulturen, men samtidigt visar hon ständigt på hur omodern vården är”, skriver Malena Rydell för Sydsvenskan.

”När de som behöver samhällets stöd mest far illa på grund av systemet så är det något som inte stämmer. Därför behövs böcker som den här, som vågar säga sanningen och visa en alternativ bild av verkligheten. En bild som vi verkligen behöver se”, skriver Jana Rüegg för Tidningen Kulturen.

”Åkerman och Eriksson berättar om enskilda öden; unga kvinnor som går vilse i skuldkänslor och självförakt, valhänta politiker och vanmäktiga psykiatriker. Gränserna för vad tvångsvården tillåter överskrids och de unga kvinnornas familjer förtvivlar”, skriver Jakob Carlander för Östgöta Correspondenten (recensionen finns tyvärr inte på nätet).

”Boken Slutstation rättspsyk har funnits ute i över två månader nu. Ändå har den inte väckt särskilt mycket uppmärksamhet. Några nyhetsartiklar, radiointervjuer och en enstaka recension är allt. Efter att ha läst den känner jag mig maskäten.
Författarnas envetna kamp för att få Socialstyrelsen eller Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) att agera leder dem in i en byråkratisk labyrint där ingen vill lyssna eller ta ansvar. Så bakvänt fungerar det – om illgärningen är för stor, sveket för allvarligt, maktmissbruket för uppenbart blir det svårare att få gehör offentligt. Du blir inte trodd. Ett tättslutande lock läggs över debatten”, skriver Clara Törnvall för Aftonbladet Kultur.

Se även Susanna Birgerssons ledare i Eskilstuna-Kuriren, Björn Ramels ledare i Sydsvenskan samt Ann Heberleins tankar om boken i Dagens Nyheter.

Annonser
Det här inlägget postades i Boken. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s