Slutstation rättspsyk i media

Det har nu gått fyra dagar sedan utgivningen av Slutstation rättspsyk – om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott och boken har uppmärksammats både i tv, radio, tidningar och på internet. Det här är ett försök till att samla det vi känner till som hittills publicerats.

Först ut i måndagens arla morgonstund var P1-morgon som intervjuat Camilla, en av de kvinnor som vårdats på rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall. En timme senare fick Socialstyrelsens chef för tillsynsmyndigheten, Per-Anders Sunesson, bemöta den kritik vi framfört. De tre ljudklippen finns här. Klockan 12 sände P3-Nyheter ett inslag om boken, och strax efter 15 sände Programmet Radar i P4 Kronoberg en intervju med Camilla och ett samtal med Sofia. Till dessa program hittar jag dock inga direktlänkar. Framåt måndagseftermiddagen letade sig den TT-intervju vi gjort tidigare på dagen ut på nätet, och den ska idag även ha publicerats i en rad olika papperstidningar. Bland annat nappade Dagens Nyheter, GöteborgsPosten, Borås Tidning, Norran, Sydsvenskan, och TV4-nyheterna.

TT gjorde även ett filmat inslag som ringar in vår huvudsakliga kritik. Inslaget kan du se här. På kvällen sände Rapport ett kort inslag om boken och frågan som finns här.  Det i särklass bästa inslaget är dock detta där TT intervjuat Elin som vårdades på rättspsyk i Sundsvall. Om man bara ska se ett enda klipp, så är det detta. Vill man se det (vilket man självklart vill!) så klickar man här.

I tisdags publicerades en debattartikel av David Wirdelöv (som vi skrivit om här) i Sydsvenska dagbladet, och vi skrev en debattartikel som publicerades här på Newsmill. Igår publicerade Dagbladet en artikel om boken, och Björn Ramel skrev en viktig ledare i Sydsvenskan om vården av kvinnor med självskadebeteebde inom rättspsykiatrin. Idag publicerade Sydsvenskan så vår replik till Wirdelövs debattartikel, som också får bli det sista att uppmärksammas i detta länktäta blogginlägg.

Annonser
Det här inlägget postades i Media. Bokmärk permalänken.